Skip to Store Area:

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Xue Mei Atelier

Goudsmid, Edelsmid, Zilversmid, Atelier, Delft

De ontwerpen van Edelsmid / Goudsmid / Zilversmid Xue Mei Dijkstal

Om de ontwerpen van Xue Mei te kunnen begrijpen en waarderen is het zinvol een lijn te trekken van het Chinese filosofische gedachtengoed, zoals dat weerklinkt in de dichtkunst van het oude China.

Confusius, denker en sociaal filosoof leefde en werkte in China tijdens de Periode van Lente en Herfst. In de zesde eeuw voor Christus heeft hij de Shijing, Het Boek der Oden samengesteld, een verzameling van 305 gedichten.

De sieraden van Xue Mei lijken op het werk van de Chinese schrijvers, die deze oude gedichten en gedachten uit de mondelinge traditie omzetten in Chinese karakters. Deze schrijvers lieten daarbij alles weg wat niet essentieel werd gevonden. Zo ontstond in China een geschreven dichtkunst die naar vorm uiterst eenvoudig is en die beelden en gedachten op een heel directe en kernachtige wijze verwoordt.

Vanuit deze traditie benadert Xue Mei de ontwerpen van haar sieraden. Ieder ontwerp begint met een gedachte of met een beeld. Vervolgens worden hierbij de passende materialen gekozen.

In de volgende fase wordt het ontwerp geschetst, waarbij Xue Mei steeds op zoek is naar eenvoudige, basale en herkenbare vormen zoals de cirkel, de ellips, de driehoek of het vierkant. Deze oervormen zijn direct verbonden met de natuur: Zo is de mens vanaf het begin der tijden via zon en de maan vertrouwd met de cirkelvorm. De eerste mensen zagen zon en maan als even grote cirkels en ze hechtten gelijkwaardige betekenissen aan deze hemellichamen. De cirkelvorm werd het symbool van de goddelijke eigenschappen, oneindigheid en perfectie. Zon en maan werden in de oudheid om die reden als goden geëerd. De ring of kring kreeg een sacrale betekenis: men woonde in cirkelvormig tenten, dansen waren rondedansen. De cirkelvorm heeft daarom van oudsher sterke verbindingen met gevoelens van heelheid, veiligheid en verbondenheid en de vorm kan deze gevoelens op zijn beurt oproepen en manifest maken.

De laatste fase van het ontwerpen speelt zich af in het atelier van Xue Mei. Daar wordt bijvoorbeeld een ring gevormd in geel of wit goud, kan de vorm worden getordeerd en gebogen tot een dubbele cirkel, het oneindigheidsteken of een hartvorm. Om het beeld of de gedachte achter het ontwerp verder uit te werken en te verdiepen kunnen nieuwe materialen, zoals parels of edelstenen worden toegevoegd.Zo groeit het ontwerp stap voor stap naar de definitieve vorm, waarin het oorspronkelijke idee, de schoonheid en symboliek elkaar optimaal versterken. Op die manier ontstaan sieraden met een verhaal dat zijn wortels heeft in natuurlijke vormen en in de symboliek die de mens daaraan heeft toegekend.

Onderaan is gedeelte verkreegbaar collectie van Xue Mei:

Maak een keuze in de volgende exclusieve sieraden uit eigen atelier:

- Armbanden

- Colliers

- Hangers

- Oorbellen

- Ringen