AD interview Xuemei Dijkstal pagina 1
AD interview Xuemei Dijkstal pagina 2-3
Zilveren jubileum voor edelsmid: ‘Ik smeed sieraden met een verhaal’
INTERVIEW
Edelsmid Xuemei Dijkstal zit deze maand 25 jaar met haar atelier en winkel aan het Vrouwjuttenland in Delft. Op 12 en 13 oktober geeft ze er een ‘inloopjubileum’ voor vaste haar klanten. ,,Ik blijf doorsmeden tot ik een oud omaatje ben”.

Frans Oremus 03-10-18, 09:19
pagina 1
Alle door Dijkstal gemaakte sieraden in de vitrines van haar overvolle winkel zijn voorzien van een naamkaartje: ‘Wind’ staat er bij een halsketting, ‘Every second is a chance to turn your life around’ bij een ring, of kortweg ‘Oneindig’ bij een gouden armband – met als toevoeging 14k, jade. ,,Ik smeed sieraden met een verhaal. Ik houd van Chinese filosofie en ben geïnspireerd door boeddhisme en taoïsme. Maar ik luister vooral naar het verhaal dat mensen me vertellen als ze bij mij een sieraad laten maken. Gaan ze trouwen; willen ze een nieuwe start maken of willen ze juist een sieraad dat hen herinnert aan een dierbare? Ik luister eerst heel goed en probeer een gedachte of een gevoel te vangen en die te verwerken in het sieraad.”

Om die reden heeft ze een groot aantal vaste klanten opgebouwd, die haar vaak een vrije opdracht geven. Ze wijst naar een net voltooide set trouwringen van witgoud waarin robijn en saffier verwerkt. ,,Voor deze mensen heb ik ook de verlovingsringen gemaakt. Ze waren er zo blij mee dat ik voor hun trouwringen carte blanche kreeg.”

Techniek
pagina 2
De in Peking geboren en getogen Xuemei Dijkstal (51) was eigenlijk voorbestemd voor een technische functie. Als hoogbegaafde leerling sloeg ze enkele klassen over waardoor ze als 20-jarige al was afgestudeerd als werktuigbouwkundige. Ze kreeg een mooie baan bij een Chinees ministerie maar wilde eigenlijk naar Amerika – de wereld verkennen. Dat leek haar vader niet zo’n goed idee. Zelf had hij enkele jaren in Nederland gewerkt, en omdat dit hem een veilig en rustig land land leek en hij er kennissen had, streek ze hier neer, leerde er Nederlands en volgde – nog een keer – de studie werktuigbouwkunde aan de TU Delft.

Tegelijk wijdde ze zich aan haar hobby edelsmeden en kreeg daar steeds meer plezier in. In 1993 besloot ze een winkeltje te beginnen met, naast haar eigen sieraden, authentiek oosterse voorwerpen die ze zelf al reizend over de wereld verzamelde. In de winkel hangen daarom ook Japanse kimono’s en er staan theedozen, boeddhabeelden en luipaarden van parelmoer. Ook verkoopt ze door haarzelf ingekochte sieraden, die ook voor mensen met een wat kleinere portemonnee bereikbaar zijn. ,,Voor studenten”, voegt ze er lachend aan toe.

Terwijl Xuemei plaats neemt aan haar houten werkbank – ,,ik heb hem op een veiling gekocht, hij is van een 18e eeuwse goudsmit geweest” – haalt ze uit een laatje enkele voorwerpen tevoorschijn: ,,Dit is onderdeel van mijn nieuwe collectie ‘Love Grows'”, wijst ze naar een lepel van zilver met barnsteen. Meer wil ze nog niet laten zien. ,,Ik wil straks mijn klanten verrassen op het jubileum”.

Buitenland
pagina 3
Die klanten komen vanuit heel Nederland, en soms ook uit het buitenland. ,,Ik heb een Australische professor als klant die ieder jaar even in mijn winkel komt kijken. Als mensen mijn werk hebben gezien en het mooi vinden komen ze vaak terug. Daarom geef ik ook een jubileumfeest; bijna al mijn klanten zijn trouwe klanten en die wil ik op die dagen bedanken – met champagne en lekkere hapjes. Ik heb het feest bewust over twee dagen uitgesmeerd, want ze kunnen lang niet allemaal tegelijk in de winkel.”

Wat haar stijl is? ,,Mijn eigen stijl. Ik houd van natuur, daarom heb ik weinig met strakke, rechte sieraden. Dat is zagen, zagen, boren en klaar – niks voor mij. Ik houd van natuurlijke vormen, met karakter. Niet barok, dat is te krullerig, maar wel organisch.”

Zelf noemt ze zich een ‘lopende vitrine’; en inderdaad alle sieraden die ze draagt zijn van eigen hand. Xuemei: ,,Dat werkt heel goed. Mensen zeggen vaak ‘oh, wat een mooie oorbellen heb je in, mag ik ze even passen’.”

Naast sieraden in opdracht maakt ze nog steeds eigen werk. ,,Het meeste wordt verkocht.” Ineens lachend: ,,Wat ik héél graag een keer zou maken is een zilveren bikini, met goud en edelstenen. Maar ja, dat wordt een dure investering als ik er geen opdrachtgever voor heb. Maar wie weet krijg ik ooit een opdracht van Lady Gaga, ha ha.”

Uit Xuemeis’ collectie ‘Love Grows’: een zilveren lepel met barnsteen.

Ook online: https://www.ad.nl/delft/zilveren-jubileum-voor-edelsmid-ik-smeed-sieraden-met-een-verhaal~aaceeab8/