goudsmid edelsmid Xuemei Dijkstal - juwelier in Delft

Goudsmid / Edelsmid

Xuemei Dijkstal

Ik ben geboren in Beijing, afgestudeerd als ingenieur, en na vele reizen binnen China, ging ik eind 1990 in Europa op vakantie. Uiteindelijk in Nederland beland waar ik bij de TU Delft werktuigbouwkunde ging studeren, en werd gevormd als edelsmid. Ik ben dol op handwerk, unieke dingen met betekenissen, natuurlijke vormen, filosofie en het leven. Ontwerpen en creëren zit in mijn bloed.

Edelsmid Xuemei DijkstalEind 1993 ben ik in het oude centrum van Delft, op vrouw juttenland 21, mijn eigen winkel begonnen. Door mijn achtergrond en interesse in de Oosterse cultuur ben ik niet alleen een juwelier, maar heb ik ook een mooie collectie Aziatische decoratie voor in en om het huis. U kunt denken aan mooie Boeddha beelden, wanddecoraties, windgongen, sieraden kistjes, wierook en authentiek handgemaakte snuisterijen. Alles te maken met handwerk, arts & crafts , met karakters en verhalen, ik verzamel ze in mijn collectie.  Uiteraard is dit een klein gedeelte van mijn winkel, want in  de rest van de ruimte staan vitrines met mijn eigengemaakte sieraden.

 

Mijn atelier bevind zich in het achterste deel van de winkel, waar ik mij eerlijk gezegd het liefst bevind. Hier creer  en ontwerp ik in een omgeving die volledig naar mijn eigen smaak is ingericht. Prachtige antieke  goudsmid werkbanken, authentieke gereedschappen in combinatie met de modernste apparatuur om de meest ingewikkelde opdrachten uit te kunnen voeren.

 

Mijn werk kunt u eigenlijk splitsen in twee categorieen, namelijk mijn eigen ontwerpen, ontstaan uit mijn creatieve geest, en opdrachten van klanten. Ik luister vooral naar het verhaal dat mensen me vertellen als ze bij mij een sieraad laten maken. Gaan ze trouwen; willen ze een nieuwe start maken of willen ze juist een sieraad dat hen herinnert aan een dierbare? Ik luister eerst heel goed en probeer een gedachte of een gevoel te vangen en die te verwerken / vertalen in het sieraad, waarin ik in samenspraak met de opdrachtgever tot een prachtig resultaat kom waarbij de klant van het begin tot eind bij betrokken is.

 

Al mijn sieraden, zowel eigenwerk als opdrachten, zijn gemaakt van goud, zilver, platina of titanium veelal verwerkt met edelstenen zoals  diamant, aquamarijn, saffier, robijn smaragd, jade, labradoriet en vele andere soorten.

 

Kenmerkend voor mijn sieraden is de sterke band met de natuur. Ik laat me inspireren door zee, water, wind, bomen, takjes, blaadjes en bloemen. Ik maak sieraden met een boodschap, een verhaal, vaak vanuit een eeuwenoude Chinese filosofie. Ook het Boeddhisme en de Feng Shui geven mij enorme inspiratie. Veel van mijn sieraden hebben dan ook een vormgeving die veelal overeenkomen met voorwerpen uit het dagelijkse Oosterse leven. Geluksmunten, kalligrafie penselen, sushiborden of bijvoorbeeld waaiers, al deze vormen keren terug in mijn sieraden….

 

Naast sieraden creëren doe ik ook reparaties, vaak antieke juwelen die generatie aan generatie worden doorgegeven. Juist omdat ik zelf sieraden maak met een verhaal, waardeer ik andere mans juwelen met verhalen, achter iedere antieke juweel is een familie verhaal. Antieke sieraden repareren is een eervol werk, verantwoordelijkheid is alle eerst, kunnend en waarmaken is tweede. Alle leukste is de blijdschap van de hele familie te ontvangen. 

Sieraden van mij zijn van oktober 2013 t/m februari 2014 geëxposeerd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam in het kader van de Tentoonstelling MING, keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China, en hebben daar internationale belangstelling getrokken. 

 

tentoonstelling MING - De Nieuwe Kerk Amsterdam - edelsmid Xuemei Dijkstal

Leest u even de recente interview van AD 3 oktober 2018 bij Blog, ook online: https://www.ad.nl/delft/zilveren-jubileum-voor-edelsmid-ik-smeed-sieraden-met-een-verhaal~aaceeab8/

Algemeen Dagblad - AD - edelsmid Xuemei Dijkstal
Algemeen Dagblad - AD - edelsmid Xuemei Dijkstal
burgemeester-Delft-Marja-v-Bijsterveld-en-Xuemei-Dijkstal-goudsmid-edelsmid

De burgemeester Delft mevrouw Marja van Bijsterveldt heeft een officiele bezoek gebracht op 14 feb 2019 bij mijn winkel en atelier. Ze heeft  belangstelling in wat ik doe en hoe ik doe als ingenieur edelsmid, met trots laat ik mijn atelier aan haar zien, van de unieke Netherlandse 18 eeuw goudsmid werkbank, antieke France en Engelse werklampen van de fabriek, unieke metalen Duitse werkbank met een vernieuwde tafelblad van een 150 jaar boom… oude gereedschappen met zielen en de nieuwste modere apparatuur, ik hou van techniek en uitdaging, daar zijn de juiste gereedschappen onbreekbaar, zij vindt het geweldig. Natuurlijk heb ik ook mijn nieuwe sieraden aan haar laten zien, leg ik uit wat de gedachten er achter zit, iedere leven is uniek, bij mij is iedere sieraad uniek, iedere sieraad heeft een unieke verhaal, de grote verschill met andere juwelier, dat vindt zij mooi. Wij hebben ruim dan een uur een hartelijke gezellige gesprek, tijd vliegt.

 

Op mrt 2019 werd ik benaderd door Warner Bros international television production netherlands research team. Warner Bros maakt voor BBC televisie serie “The Repair Shop”. The Repair Shop is een Britse dag- en primetime-tv-show die werd uitgezonden op BBC Two voor serie 1 tot en met 3 en op BBC One voor serie 4 en verder, waarin familiestukken voor hun eigenaars worden gerestaureerd door tal van experts met een brede scala aan specialismen.

Warner Bros wilt dit concept ook in netherlands televisie introduceren, voor de expert edelsmid heeft the research team mij gevraagd. Ze hebben een filmpje tijdens mijn werken en restaureren opgenoemen. De concept is overgenomen door RTL 4, die heeft netherlands serie “The Repair Shop” gemaakt zonder edelsmid. 

2020 is een onverwacht vreemde jaar voor idereen. Corona heeft onze samenleven veel veranderd, sommigen hebben zelfs dierbaren verloren. De daglijks normale  dingen zijn vaak beperkt tot niet meer mogelijk. Hierdoor heb ik paar nieuwe ontwerpen gemaakt, zoals “Knuffel”, “Omarmen”, “Hold you”, “Together”, “Small thing in life” …

Familie is alle belangrijkst voor iedereen. Ik werk constant voor klanten die wensen hebben over oude goud van ouders en voorouders. Sommige klanten willen een deel van de oude juwelen behouden en vermaken, de andere klanten willen juist alle oude sieraden omsmelten als “alles in een” erna totaal een nieuwe juweel van maken. Iedereen is anders, op iedere situatie bedenk ik mee met klanten om een nieuwe persoonlijke sieraad te ontwerpen en maken. Het geeft mij veel voldoening!

Op nov 2021 heeft de magzine Delfts Leven een artikel over “Liefde voor het vak” geschrijven. Ze hebben een kijkje genoemen in mijn atelier, en uitgebreid geschrijven in vier paginas over wat ik doe in het gebied van smeden.

interview - liefde voor het vak - edelsmid Xuemei Dijkstal
edelsmid Xuemei Dijkstal - sieraden smeden met een verhaal - ambacht
goudsmid Xuemei Dijkstal - sieraden smeden met een verhaal - natuur - intwerview Delfts Leven
goud omsmelten en nieuwe sieraden laten maken - edelsmid Xuemei Dijkstal

Google Reviews

5,0

249 reviews

5-stars review

Xue Mei en haar winkel ken ik al zo lang als ik weet. Vroeger kreeg ik er mijn eerste armband en ketting van mijn ouders en zelf kocht ik er jarenlang mijn neuspiercings.

Xue Mei is een vakvrouw die altijd interesse toont in haar klanten. Het maakt niet uit of ze alleen komen rondkijken of ook echt iets komen kopen.

Toen wij besloten te trouwen was er ook geen twijfel mogelijk. Xue Mei heeft samen met ons de ringen ontworpen. Ze denkt goed mee en geeft goede adviezen. De ringen zijn echt prachtig en passen perfect bij ons.

Donna van der Beek

5-stars review

Xue Mei, een bijzondere dame die al meerdere keren voor mij en mijn vrouw prachtige juwelen heeft gemaakt. En ook nu weer heeft ze een werkelijk uniek stuk gesmeed. Met heel veel zorg en aandacht voor detail. Ze is een spirituele vrouw met een hart van echt goud. Dank je Xue Mei, voor de prachtige ring. Elke dag wordt hij mooier en appricieer ik je vakman(vrouw)schap als edelsmid. xxxxx

Paul Kamphuis

5-stars review

Ooit ontdekt voor een ketting met jade, dit keer verrast met een Verlovingsring in oneindigheidsvorm en daarna terug gegaan voor prachtige oorbellen, gouden takjes met zoetwaterparels. Alles geïnspireerd door de natuur en met zorg vervaardigd.
Je wordt hartelijk ontvangen door een hele lieve en deskundige dame met aandacht voor de mooie dingen in het leven. Een bijzondere zaak met diepgang.

Valerie Orthlieb

5-stars review

Reeds diverse malen bij Xue Mei geweest om een uniek sieraad te laten maken. Xue Mei kijkt bij het ontwerpen van een mooi sieraad echt naar de persoon die het draagt en komt met hele mooie en originele ontwerpen! Daarnaast is Xue Mei een hele levendige, leuke vrouw waarmee je ook gezellig kan kletsen. Ben je op zoek naar echt iets unieks en 'one of a kind' dan moet je haar winkeltje of website bezoeken. Echt een aanrader!

Harold Schipper

5-stars review

Xue Mei maakte op vage aanwijzingen een heel mooi sieraad precies zoals ik in gedachten had, maar in geen enkele winkel nog had gevonden. Het leuke was dat zij de tussenfasen van ontwerp tot eindproduct aan mij mailde. Ik kon mijn sieraad zien groeien. Zelf was ze even enthousiast als ik. Het eindresultaat was dan ook echt iets unieks. Momenteel laat ik weer iets bij haar maken. Een cadeautje voor een heel speciaal iemand. Ik kan het aan haar overlaten, het wordt vast iets heel moois.

W en M Weve Van Drunen

5-stars review

Xue Mei's Arts & Crafts is een apart winkeltje met eigen atelier in de binnenstad van Delft. De gemoedelijke sfeer, warme ontvangst en unieke sieraden is de reden waarom ik hier al jaren met plezier en tevredenheid kom.
De creaties van Xue Mei zijn ambachtelijk en professioneel, originaliteit is essentieel. Gestileerd en in harmonie dragen de ontwerpen op een speelse manier een boodschap uit.
Xue Mei's Arts & Crafts bestaat bijna 25 jaar en wens haar nog vele
jaren succes toe!

Mona  Martens

5-stars review

Heel goede en professionele edelsmid. Xue Mei neemt altijd uitgebreid de tijd voor je. Ze helpt om samen het perfecte ontwerp voor een nieuw sieraad te ontwikkelen. Ze voelt goed aan wat je wensen zijn en zorgt dat het resultaat ook aansluit bij je budget.
En natuurlijk is ze eerlijk en kun je met alle vragen over edelsmeden bij haar terecht.

Arie van Ziel

5-stars review

Bij Xue Mei vind je originele en mooie geschenken maar je kunt ook bij haar terecht om een eigen sieraad te ontwerpen. Ik heb een hanger laten maken waarbij ze me van begin tot eind bij het proces heeft betrokken. Het resultaat is dan ook vakwerk en maatwerk dat altijd naar wens is! Een edelsmit met een passie voor haar vak en een groot hart voor haar klanten! Ik kan haar iedereen aanraden!

Sabine van Holsteijn

5-stars review

Ik kom al jaren bij Xue Mei. Ze helpt mij altijd prachtige sieraden uit te zoeken. Vorig jaar hebben we samen een prachtige ring ontworpen met blaadjes en edelstenen erop. Een waarlijk uniek stukje sieraad en edelsmederij. Dus, u kunt er gerust heengaan, maar wel tijdig. Groet Gerrit Kahlman

Gerrit Kahlman

5-stars review

Ik ben helemaal blij met mijn gouden hanger met steen van rozenkwarts. Xue Mei heeft met haar vakmanschap en creativiteit een een sieraad naar mijn hart gemaakt. Echt een edelsmid met aandacht voor persoon en eigen smaak. Als iemand wat unieks zoekt zeker even bij Xue Mei langs gaan !

Inge Vleesenbeek

5-stars review

Sinds ik me kan herrineren maakt Xue Mei de mooiste sieraden van Delft. Haar gedrevenheid en vakmanschap is te zien in alles wat ze maakt. Verder is ze een enorm vriendelijke vrouw met passie voor haar vak. Een aanrader voor iedereen.

Nandor Toth

5-stars review

Xue Mei helped me design a special ring. It was a beautiful journey: the whole process of getting to know each other, getting to know what I want, learning about the process of forging silver, regularly being updated about the progress with beautiful pictures and in the end the result!
Next to the fact that I now have this lovely ring, it is also a great memory to a memorable journey with Xue Mei. Above all I loved the personal touch.

Wieteke van Balen

5-stars review

8 jaar geleden onze trouwringen daar gekocht. Zijn daar nog steeds superblij mee. Vandaag langs gegaan om ze schoon te laten maken. Wederom super goede service met een persoonlijke touch.
Zeker een aanrader.

Roy en Marion

5-stars review

Xue Mei is the best! Ze luistert naar je wensen, de achtergrond, de emotie en brengt dat samen in een mooi sieraad. Ze neemt je mee door de reis van niets tot het bijzondere eind resultaat. Dank je wel, lieve Xue Mei!

Linda Brom

5-stars review

Very professional and quite talentented. She is a goldsmith and not someone who uses pre made or cast settings. It is all hand made to your wishes. The best goldsmith in Delft by far the best in Delft. The price is quite good as well, considering you are getting a unique piece that she has put her heart and soul into. I will never go anywhere else.

Patrick Kniffin

5-stars review

Wat een fijn en proces was het met Xue Mei. Ze heeft onze gouden verlovingsringen gemaakt, waar we ontzettend blij mee zijn. Ze wist onze wensen prachtig te vertalen naar organische ontwerpen met hints naar onze persoonlijkheden. Een geweldige edelsmid!

Sylvia Machgeels

5-stars review

Behalve dat Xue Mei een hele lieve vrouw is, maakt ze fantastisch mooie sieraden. Alles wordt handgemaakt in het atelier achter de winkel. En omdat het hier om handwerk gaat, zijn alle sieraden uniek. Geen twee zijn hetzelfde. Xue Mei is een verfijnd artiest en iedere keer dat ik in de winkel kom word ik heel hebberig en heb ik de neiging om heel veel te kopen. Daarnaast is Xue Mei bereid om mét en voor de klant unieke sieraden te maken naar eigen ontwerp.

Lex van  Wietingen

5-stars review

Onze trouwringen hier laten maken. Ze zijn mooi, uniek en echt handwerk! Kwaliteit en persoonlijke zorg, aanrader!

Frodo Molens

5-stars review

Voordat Xue Mei voor ons nog wat had gesmeden hadden ik en mijn man al meerdere malen langs het gezellige zaakje gelopen en lopen dromen hoe mooi het zou zijn om zelf zo'n mooi stukje kunst te hebben. Mijn dromen kwamen uit toen in het geheim mijn man(toen nog vriend) een zilveren verlovingsring met granaat en periodoot had laten ontwerpen door deze fantastische goudsmid. Ik hoorde het verhaal pas achteraf hoe hij en Xue Mei een half jaar van te voren hadden lopen bedenken wat voor betekenissen er in de verlovingsring gingen. Uiteindelijk kwamen zij beiden tot zo'n mooi design wat mijn hart deed smelten. Maar het hield niet op bij verlovingsring want uiteindlijk hadden wij ook besloten de trouwringen bij deze lieve dame te maken. Zo gebeurde het dat wij gezellig avondjes langs konden komen om te praten over wat wij precies wilde. Goud of witgoud, diamand of toch iets anders? Xue Mei hielp ons met het bedenken en maakte een perfecte set ringen die gesmeden waren uit hetzelfde stuk witgoud. Ik had een robijn en mijn man een saffier. Ik had niet blijer kunnen zijn met het resultaat.

Roos Bakker

5-stars review

Een enorme vakvrouw met hart voor de sieraden die zij maakt. Bij het maken van jouw sieraad ontvang je diverse tekeningen en foto's over de diverse fases. Daarnaast is het altijd gezellig om bij haar langs te gaan met haar leuke verhalen. Je hoeft niet perse een sieraad te laten ontwerpen, zij heeft meer dan genoeg schitterende sieraden liggen. Ook kan zij toveren met oude sieraden. Met gevoel voor de sentimenten die bij de oude sieraden zijn weet zij de juiste toon te raken waardoor de eigenaar helemaal gelukkig haar winkel/werkplaats verlaat.

Liza Knoester

5-stars review

Prachtig handwerk, uitstekende kwaliteit, de beste edelsmid van Nederland. Hét adres voor de meest ingewikkelde reparaties van juwelen en edelstenen. Uniek maatwerk.

Marieke Hartmann

5-stars review

Wat ben ik fantastisch door Xue Mei geholpen. De meer dan 60 jaar oude ring van mijn moeder ziet er weer hetzelfde uit als toen ze hem kreeg op haar 18 de verjaardag. Wat was ze blij, ze draagt hem weer dag en nacht. Bijna ongelooflijk dat hij weer zo mooi is geworden.

Jan Marien Kalkman

5-stars review

Onlangs heb ik een kijkje mogen nemen in de Chinese sieraden keuken van Xue Mei's. Wat een leuke ervaring om te zien hoe er een prachtige creatie ontstaat. Stap voor stap houdt ze je met foto's op de hoogte van de voortgang van jouw sieraad. Ze neemt je enthousiast mee in haar liefde voor het vak. Met haar precisie en bijzondere technieken ontstaat er echt een klein kunstwerk. Indien je opzoek bent naar een uniek juweel, is het absoluut de moeite waard om eens een bezoek te brengen aan haar winkel.

Ingrid Oosterman

5-stars review

Ervaren goudsmid. Maakt prachtige trouwringen en verlovingsringen in opdracht. Een 10 voor klantvriendelijkheid!

Richard Evers

5-stars review

Wat een kunstenares. Het ontwerp waar ik mee kwam is nog mooier geworden dan ik had kunnen dromen. Het ontwerp kwam vanuit mijn hart en zij heeft het een ziel gegeven. Lieve Xue Mei, mijn dank is heel groot.

Eva Belien

5-stars review

Heel fijn, persoonlijk en vakkundig geholpen.
Oude niet meer passende trouwringen vakkundig weer op maat gemaakt en aangepast aan onze wensen. Zijn weer als nieuw.
Ook oude armand en ring hersteld, schoongemaakt en vakkundig gerepareerd.
Oude versleten zilveren ring (erfstuk) getransformerd naar een hanger voor aan een zilveren ketting.

Zeer vakkundige goud- en zilversmid welke de tijd voor je neemt, rekening houd met al je wensen en goed uitlegt wat wel en niet mogelijk is.

Bedankt Xui Mei voor onze (weer) mooie sieraden.

Fred & Marja Boersen uit Delft

Fred Boersen

5-stars review

Xue Mei overtrof al mijn verwachtingen met haar prachtige werk en betrokkenheid. Zij beheerst het ambacht van goudsmid en neemt je stap voor stap mee in het creatieve proces. Voor mij maakte zij van oude trouwringen een prachtige unieke nieuwe ring. Een ring met een verhaal, waardoor het een ontzettend dierbaar sieraad geworden is.

Petra Minderhout

5-stars review

Uitstekend geholpen met de reparatie van een gouden ring, welke voor mij emotionele waarde had daar ik deze ring 55 jaar geleden had gekregen van mijn overleden ouders voor het behalen van een diploma.. Volgens andere goudsmeden was het onmogelijk omdat de ring hol was. Zij heeft met een laserpen de reparatie zeer vakkundig en tegen een redelijke prijs uitgevoerd. Heel hartelijk dank klantvriendelijke en meedenkende goudsmid. MVG Kees van Kampen

Kees van Kampen

gouden oorbellen met aquamarijn
gouden ketting met malachiet edelsteen
witgouden trouwringen boomstam met diamant
gouden hanger met parel
zilveren collier ketting met barnsteen
witgouden en geelgouden trouwringen